Nyheter i CET Designer 6.5

Nya hatchmönster för 2D-objekt och fria former

Något som har varit efterfrågat och som vi nu har implementerat är hatchmönster. Hatchmönster kan användas för att fylla 2D-cirklar och -rektanglar samt fria former. Du hittar olika hatchstilar i den gröna inmatningsrutan som visas när du markerar ett objekt på ritytan. Hatching har också en egen flik i Stilredigeraren, där du kan skapa och spara dina egna favoriter.

Från början finns det tre olika hatchmönster (se nedan), men i Stilredigeraren kan du importera flera mönster från andra program, som t.ex. AutoCAD.

 


Enklare att visa logotyper på nya kontorstillbehör

Vi har lagt till många nya kontorstillbehör såsom möbler, väskor, vaser, anteckningsblock, diagram, konferenstelefon mm. För att kunna använda dessa objekt, se till att du har installerat Office Accessories Extension.

Vi har också återinfört möjligheten att dubbelklicka på skärmar, exempelvis en dataskärm, för att ladda in egna bilder. Du kan också använda drag n' drop för att släppa önskad fil på en skärm.

 


Förenklad 3D-klippning

Vi har infört ett nytt verktyg för att snabbt och enkelt markera och klippa ut en del av ritningen och direkt skicka urvalet till Fotolabbet. Du hittar verktyget i 2D-menyns verktygsrad och använder det genom att placera en rektangel runt det eller de objekt som du vill visa. Markeringen skickas sedan till Fotolabbet där det läggs till som ett nytt foto i fotoserien.

 


Nytt renderingsalternativ - Konturförstärkning

Fotolabbet har utökats med ett nytt renderingsalternativ, Konturförstärkning.

När detta val är aktiverat kommer CET Designer att rendera två bilder, en normalrendering samt en konturrendering som läggs ovanpå normalrenderingen. Detta skapar en bild där konturerna kan förstärkas genom att justera inställningarna under efterbehandlingen Konturförstärkning.

Till skillnad från efterbehandlingen Teckning så tar Konturförstärkning hänsyn till 3D-objektens faktiska form, och appliceras enbart på 3D-objekt (och inte, till exempel, på golvet). Det går att kombinera efterbehandlingarna Konturförstärkning och Teckning med varandra för att uppnå önskad effekt.

Notera: Konturförstärkning kan inte användas tillsammans med Spökrendering.

 

Exempel, utan respektive med konturförstärkning

 

Det har tillkommit nya kamerareglage:

 

Förutom Klippning kan du även justera kamerans Perspektiv, Höjd över golv samt Stigningsvinkel.

 


Importera ritning från en PDF-fil

Nu finns det en PDF-import i CET Designer! Via den kan du hämta en sida eller en bild från en PDF-fil och lägga till den på ritytan. Det kan vara mycket användbart om du t.ex. har fått en ritning i PDF-format.

Du når PDF-importen genom att sätta ut komponenten Bild laddad från fil på ritytan. Därefter dubbelklickar du på bildkomponenten och väljer den PDF-fil som du vill använda. I fönstret PDF-import markerar du sedan den sida/bild som du vill importera och klickar på knappen Insättning, eller drar sidan/bilden och släpper den på bildkomponenten.

 


Verifiera mått med nya verktyget Mät och skala

När du har importerat en ritning kan du behöva verifiera att måtten och skalan stämmer. Då kan du använda det nya verktyget Mät och skala. Med det tar du ett kontrollmått mellan två punkter i ritningen och kan antingen bekräfta att måtten stämmer, alternativt säga åt CET Designer att skala om bilden.

 


Vidareutveckling av verktyget Fria former

Verktyget Fria former har vidareutvecklats och fått följande nya funktioner:

Tillbehör av olika slag är nu programmerade så att de kan placeras ovanpå en fri form, precis som ovanpå ett vanligt bord eller bänkskiva.

 


Ny utility Extension: Revision History

Revision History skapar en förteckning över revisionshistoriken och kan sättas ut på ritytan eller i pappersvyn. Förteckningen fylls automatiskt på med information som hämtas under nuvarande session (Användarnamn, Datum, Tid) så snart en ny rad läggs till.

 

Du väljer själv vilka kolumner som förteckningen ska visa, därefter spårar Revision History automatiskt ändringar som görs i ritningen.

 

Du kan kopiera information från fönstret Revideringshistorik (i tabbseparerat format) och sedan klistra in den i andra program, som exempelvis Excel.

Revisionshistoriken spårar automatiskt vem som har gjort ändringar, och när. För att säkerställa spårbarhet kan denna information inte ändras manuellt utan läses in från programmet.

 


Återanvänd och dela dina kalkylinställningar

I dialogrutan Vyinställningar har vi lagt till möjligheter att skapa, spara och importera egna summeringsmallar. Det innebär att det går enklare att både återanvända och dela dina kalkylinställningar.

 

Vi har också lagt till tre fördefinierade utskriftsstilar för artikelvyer, samt möjligheten att tillåta avkortad kolumnmärkning. Om en tillverkare t.ex. tillåter att kolumnen Antal förkortas Ant. så kan användaren själv bestämma om sådana förkortningar ska tillåtas i utskrift eller inte.

 


Bädda in artikelinformation i vissa objekt

Det går nu att bädda in artikelinformation i vissa objekt, så som SketchUp-objekt, grafiska Edit Graphics-objekt, CAD-objekt samt objekt skapade med verktyget Fria former.

 


Förändrat Movie Studio-gränssnitt

Movie Studio får ett nytt gränssnitt för att bli mer likt Fotolabbet samt för att förbereda inför kommande uppdateringar.

 

Nu finns valet Flera solar med som ett ljussättningsalternativ när du renderar filmer.