Fliken Belysning

Under fliken Belysning (figur 1) kan du förändra ljuset på en bild.

belysning.jpg

Figur 1 - Fliken Belysning

 

Det ljus som alltid omger oss under dagtid reproduceras i Configura och kallas allmänbelysning. I fältet Allmänbelysning, under rubriken Färg kan du ställa ställa in färgen på allmänbelysningen. I den nedrullningsbara listrutan väljer du då färgat ljus, antingen genom att välja i listan eller genom att ange värden för RGB-färg. Du kan också klicka på knappen Bläddra som tar dig till dialogrutan Val och editering av RGB-färg. Där kan du enkelt blanda egna RGB-färger och skapa en databas över dem.

För att till exempel använda gult ljus istället för det vita gör så här:

  1. Klicka på pilen i den nedrullningsbara listrutan under Färg.
  2. Välj Gul.
  3. Klicka Framkalla i fältet till höger.

 

Med hjälp av reglaget under texten Ljusstyrka i Lux kan du själv välja hur starkt det automatiska ljuset ska lysa (0-2000 Lux). in denna. Standardinställningen är 600 lux. För att nå bäst effekt med belysning är det dock enklast att arbeta med flera ljuskällor - lampor, spotlight eller sol till exempel.

Under rubriken Hjälpbelysning kan du markera kryssrutan Sätt in ljuskällor tillfälligt när ett foto framkallas. Då får du automatiskt hjälp med att ljussätta de bilder du tar manuellt med kamerakomponenten.

Om du inte har placerat ut några ljuskällor alls på ritytan och trycker på knappen Framkalla i kameradialogens högra del, så kommer två spotlights och en sol att tillfälligt sättas ut på ritytan. De tre komponenterna försvinner dock när bilden är färdigframkallad och du kan alltså inte ändra inställningarna för dessa.

 

Observera:

  • De inställningar som görs under denna flik påverkar endast manuell framkallning av bilder.
  • Trots att det automatiska ljuset kan sättas ända upp till 2 000 lux bör du inte överskrida 1 000 lux i allmänbelysning. Ljuset blir då mycket starkt och kvaliteten på din bild försämras.
  • Standardalternativen för allmänbelysningen kan upplevas som för starka eller för svaga. Det är därför en god idé att prova sig fram. Till exempel genom att skapa egna färger för allmänbelysningen.
  • Om du redan placerat ut en ljuskälla manuellt, så aktiveras inte hjälpbelysningen.