Rithjälp och grundinställningar

Rithjälp

Överst på fliken finns de fem rithjälpskomponenterna som känns igen från fliken Streckritning 1. Eftersom dessa komponenter är till stor hjälp vid utplacering av bland annat fönster och dörrar finns de tillgängliga även på fliken Huskomponenter.

Grundinställningar

Innan du placerar fönster och dörrar bör du göra de inställningar som ska gälla för komponenterna. Det gör du med knappen Grundinställningar högt upp på fliken Huskomponenter. De inställningar som görs här gäller bara komponenter som ännu inte har placerats.

Dialogen Grundinställningar har tre huvudflikar: Dörr, Fönster och Allmänt. Med knappen Återgå till standardvärden återställer du dialogrutans på förhand bestämda värden.

Dörr

Under fliken Dörr finns fälten Allmänt, Yttre rambredd och Port.

Allmänt

I fältet Allmänt hittar du följande alternativ:

Yttre rambredd

I fältet Yttre rambredd anges i textfältet Vid dörr hur tjock ramen runt dörren ska vara sedd framifrån (åt det håll dörren öppnas). I textfältet Bakom dörr anges hur tjockt det foder är som dörren stänger i. Det vill säga den kant som dörren stoppar mot när den stängs. I Figur 1 är rambredden på den vänstra dörren Vid dörr 10 mm och Bakom dörr 20 mm. På den högra dörren är rambredden Vid dörr 50 mm och Bakom dörr 75 mm.

Figur 1

Port

I fältet Port bredvid texten Öppning anges i procent hur stor öppningen ska vara för komponenten Port, när den visas i 3D.

Fönster

Under fliken Fönster finns underflikarna Allmänt, Ram och Detaljer.

Allmänt

Fliken Allmänt har tre fält:

Ram

Fliken Ram har två fält:

Figur 2

Figur 3

Detaljer

Fliken Detaljer har tre fält:

Figur 4

Figur 5

Figur 6

Figur 7

Allmänt

Under fliken Allmänt hittar du fälten Enkla linjer och Utskrift.

I fältet Enkla linjer finns två nedrullningsbara listrutor: Linjetyp och Bredd. Med Linjetyp väljer du med vilken typ av streck dörrar och fönster ska visas med på ritytan. Med Bredd bestämmer du samma komponenters streckbredd.

Om du vill att den rithjälp du använt under ditt ritarbete ska synas på utskrift, bocka för rutan Visa rithjälp på utskrift i fältet Utskrift.

Avsluta dina inställningar med att klicka OK eller Verkställ.