Om arbetsmiljön

InstantPlanners arbetsmiljö är överskådligt utformad. Användargränssnittet utgörs (uppifrån och ner) av:

1. Namnlist
  2. Menyrad
  3. Verktygsfält
  4. Komponentflikar
  5. Statusfält
  6. Rityta

Nedanför bilden hittar du en mer detaljerad beskrivning av de olika delarna av användargränssnittet.

1. Namnlist

Namnlisten innehåller information om vilken version av InstantPlanner du kör.

2. Menyrad

I menyraden hittar du, förutom standardmenyer som Arkiv, Redigera och Hjälp, även menyerna Komponenter, Företag, Ordna, Visa, Skala och Vinkel med kommandon som är mer specifika för InstantPlanner.

3. Verktygsfält

I verktygsfältet hittar du såväl vanliga Windows-kommandon som kommandon unika för InstantPlanner.

Från vänster är knapparna: Ny, Öppna, Spara, Utskrift, Kopiera, Klipp ut, Klistra in, Klistra in kopior på sidovyer, Ta bort, Ångra, Återställ, Valrektangel, Välj och lägg till i grupp, Gruppera, Dela upp, Zooma in, Zooma ut, Zoomrektangel, Zooma in alla objekt, Auto-3D (snabb), Auto-3D (detaljerad), Skapa 3D Walkthrough och Mätverktyg.

I verktygsfältet finns även en meddelandenotifiering som visar om du har några olästa meddelanden på MyConfigura.

4. Komponentflikar

Komponentflikarna, som finns till vänster om ritytan, innehåller programmets alla olika komponenter. Det finns en vertikal flikrad med olika symboler (se figuren ovan) och en horisontell med endast två flikar: Industri och Inredning. Du väljer fliken Inredning om du vill arbeta med generiska kontorskomponenter och fliken Industri om du vill arbeta med generiska industrikomponenter.

Du bläddrar mellan de olika komponentflikarna genom att klicka på respektive fliks symbol. Symbolen för fliken Streckritning 1 är till exempel tre sammanhängande streck och symbolen för Verktyg är en kamera.

5. Statusfält

Nederst i InstantPlanners användargränssnitt finns statusfältet som innehåller tre rutor. Den vänstra visar sammanlagd prisuppgift på de komponenter som finns på ritytan. Den mittersta visar aktuell skala för det som syns på ritytan och den högra rutan används för olika ändamål i olika anpassningar (visar bland annat valutor och mått). Det högra fältet visar information om vilka produkter som finns på ritytan.

6. Rityta

InstantPlanners rityta är den mest centrala delen av användargränssnittet. Här sker allt ritarbete och härifrån framkallas även bilder. Ritytan är obegränsat stor, vilket innebär att du kan ta tag i och dra den åt vilket håll du vill utan att den tar slut.

Gör så här:

1. Klicka någonstans på ritytan, dock inte på någon komponent. Muspekaren visas i form av en hand.
  2. Håll musknappen nedtryckt och dra hela ritytan åt det håll du önskar.
  3. Släpp musknappen när du nått önskad position.