Placera och förändra sidovyer

I InstantPlanner hittar du komponenter som har sidovyer på fliken Förvaring (se figur till höger) under Kontor/Hem. Hädanefter kommer därmed alla exempel om sidovyer att appliceras på skåpen under den här fliken.

Ett skåp är inte komplett förrän det har en Bas och en Ram till förvaring (se nedan).

Bas Ram till förvaring

Placera

Komponenten Bas är huvudkomponenten som du alltid börjar att placera ut. På ritytan ser du basen såsom den ser ut uppifrån, i planvy (se figur ovan). När sidovyn Ram till förvaring läggs till, får du ett skåp som går att se i 3D.

För att placera en bas och en dess sidovy på ritytan, gör så här:

1. Klicka på komponenten Bas på fliken och placera den på ritytan. Basen är ritat med streckade linjer och är markerad med ett kryss, vilket indikerar att den inte är komplett än.
  2. Klicka nu på komponenten Ram till förvaring och för den till ritytan. Klicka när den snappat mot basen. Basens streckade linjer är nu heldragna och det röda krysset är borta. Det innebär att du nu har ett skåp.
  3. Fortsätt att sätta in önskat antal hyllplan, dörrar, lådor etc. genom att snappa dem mot ramen.

Observera:

Under Tillbehör på samma flik, finns hyllplan och lådor. Du kan antingen placera ut dessa fritt (välj Fritt i listrutan bredvid rubriken Utrymme) eller ange det avstånd du önskar mellan varje hyllplan/låda (välj Special) i listrutan och skriv in önskat värde i det vita fältet till höger.

Exempel 1A:

För att placera ett skåp med jalusidörr på ritytan, gör så här:

1. Placera komponenten Bas på önskat ställe på ritytan.
  2. Välj sidovyn Ram till förvaring och klicka fast den på basen.
  3. Tillbaka på fliken, gå till sektionen Dörrar
  4. I listrutan bredvid rubriken Typ välj Jalusi.
  5. Välj jalusidörren som ny visas och klicka fast den på ramen.

Förändra

När ramen snappas mot baskomponenten, erhåller den en front som kan justeras på olika sätt. Alla frontförändringar utförs direkt i sidovyn. Nu kan du förutom att lägga till och byta ut dörrar och tillbehör även ändra höjden på skåpet genom att aktivera sidovyn och dra dess översta snappunkt i höjdled (Obs: Detta kan endast göras innan dörrar och tillbehör sätts in).

Exempel 1B:

För att ta bort jalusidörren och istället sätta hyllplan i ramen, gör så här:

1. Aktivera sidovyn så att dess gula snappunkter syns.
  2. Klicka på jalusins triangelformade snappunkt. Jalusidörren försvinner.
  3. Hämta komponenten Hyllplan och klicka fast så många du vill ha i ramen.

Observera:

• En sidovy kan flyttas på ritytan utan att det påverkar sidovyns bas.

• Komponenten Bas går som vanliga komponenter att sträcka och rotera samt att flytta på ritytan - dock inte efter att komponentens sidovy har placerats på basen.

• Höjden på sidovyn kan förändras genom att aktivera och dra dess översta snappunkt i höjdled. Notera dock att detta endast kan göras innan dörrar och tillbehör har satts in.

• Det går inte att ta bort en sidovy direkt genom att aktivera den och välja Ta bort. Aktivera istället komponenten Bas och ta sedan bort sidovyn genom att klicka på den trekantiga snappunkten i dess nederkant.