Mallar grenställ

När du designar rekommenderar vi att du använder dig av Mallar, innan du börjar rita några ställage. Mallar är en rithjälp för att placera ställagen korrekt.

Genom att klicka på Ja kan du aktivera funktionen Autobyte, vilket innebär att programmet automatiskt växlar mellan mallar och gångar när du ritar upp ett system. Mer specifikt betyder det att när du har ritat ut en enkel mall vet programmet att nästa komponent ska vara en gång, därefter en dubbel mall osv.

Observera:

Genom att aktivera Autobyte kommer ritprocessen att gå mycket snabbare.

För att designa ett system av grenställ med hjälp av mallar, gör så här:

1. Klicka på knappen Inställningar... längst upp på fliken Grenställ för att öppna fönstret Designbeskrivning för grenställ. Gör önskade inställningar för att konfigurera produkterna.
  2. I fältet Mallar, se till att funktionen Autobyte är aktiverad.
  3. Klicka på önskad komponent. För muspekaren till önskad plats på ritytan utan att hålla vänster musknapp nedtryckt.
  4. Klicka en gång för att fästa mallen på önskad plats, och fortsätt att hålla vänster musknapp nedtryckt. Justera mallens längd genom att dra den åt höger. Längd och bredd visas i en gul inmatningsruta när du börjar dra. Släpp musknappen när mallen har önskad längd.
  5. På ritytan är nu en gång fäst vid muspekaren, eftersom autobyte-funktionen är aktiverad. För gång mot mallens mitt. Gången snappar mot mallen. Klicka en gång för att placera gången.
  6. Nu är ännu en mall fäst vid muspekaren. Snappa den mot gången och klicka en gång.
  7. Fortsätt att sätta ut mallar och gångar tills systemet är färdigt.
  8. För muspekaren utanför ritytan eller klicka Esc på tangenbordet för att släppa aktiv komponent.

Du kan nu låta programmet fylla mallarna med ställage automatiskt, med kommandot Auto/Kopiera. Denna metod är snabb och effektiv och bör främst användas till stora standardsystem med identiska ställage.

Observera:

• Mallar kan töjas till önskad storlek under insättningen på ritytan.

• Mallar har inte någon förinställd maxlängd, utan kan töjas så att de täcker hela ritytan.

• När du krymper en mall är minimilängden en ställage-längd. En ställage-längd är också intervallet som används vid töjning och krympning av mallarna.

• Genom att klicka på den gula snappunkten på mallens kortsida stängs snappningen av och du kan töja en tom mall.

• För att töja en mall som redan har fyllts med ställage måste du först ta bort ställaget antingen längst till höger eller längst till vänster. Det gör du genom att använda verktyget för borttagning. När du är klar kan du klicka och hålla vänster musknapp nedtryckt och töja mallen.

• Längs ena långsidan finns en gul snappunkt som är mindre än de övriga. Om du klickar på den och drar mot motsatt långsida kan du bestämma vilken sida som ska vara baksidan på systemet (se Figur 2 nedan). Baksidan indikeras alltid av en streckad linje.

• Funktionen Autobyte är till mycket stor hjälp när du arbetar med mallar, eftersom tiden det tar att rita upp ett stort system av pallställ kan reduceras kraftigt.

Figur 2: exempel som visar baksidan med den lilla gula snappunkten.