'Klipp ut', 'Klistra in' och 'Kopiera'

Med funktionerna Klipp ut, Klistra in och Kopiera kan du kopiera, klippa ut och klistra in komponenter på ritytan.

Klipp ut

Klipp ut fungerar som i de flesta andra Windowsbaserade program. Du klipper ut en komponent för att senare kunna klistra in den och placera den på annat ställe på den aktuella ritytan eller på annan rityta.

Klipp ut finns som knapp i verktygsfältet  och som kortkommando: Ctrl+X. Dessutom går det att välja Klipp ut genom att högerklicka på den aktuella komponenten.

Gör så här för att använda Klipp ut:

1. Se till att den komponent du vill klippa ut är aktiverad (dess gula snappunkter syns).
  2. Välj ett av ovanstående sätt för att klippa ut komponenten.

Kopiera

Kopiera används för att göra en kopia av en vald komponent eller en vald grupp. Mest effektivt är det att kopiera genom att högerklicka.

Gör så här:

1. Aktivera den eller de komponenter du vill kopiera.
  2. Högerklicka och välj Kopiera.

Kopiera finns även som kortkommando: Ctrl+C och knapp i verktygsfältet .

Klistra in

Klistra in används i kombination med Klipp ut eller Kopiera. När du har klippt ut eller kopierat en komponent kan den klistras in på annan plats på samma rityta eller på annan rityta. Klistra in går även att välja genom att högerklicka. Det urklippta eller kopierade objektet hamnar där du har muspekaren placerad och kan klistras in i så många kopior du vill.

Gör så här:

1. Placera muspekaren där du vill ha objektet.
  2. Högerklicka och välj Klistra in. En genomskinlig komponent visas nu på ritytan. Komponenten följer med när du drar muspekaren.
  3. Placera den genom att klicka.

Klistra in finns även som knapp i verktygsfältet  och som kortkommando: Ctrl+V.