Skala

Med Skala bestämmer du storleken på det som visas på ritytan, från skala 1:5 till 1: 2000. I menyn Skala kan du också välja Zooma in alla objekt och att använda Zoomrektangel.

Med Zooma in alla objekt visas allt du har placerat på ritytan. Du kan till exempel ha zoomat in en detalj kraftigt och därmed förlorat överblicken över din ritning. Väljer du Zooma in alla objekt nu visas alla objekt som finns på ritytan.

Med verktyget Zoomrektangel förstorar du ett valt område av ritytan.

Gör så här:

1. Välj Zoomrektangel från menyn eller från verktygsfältet.
  2. För ut muspekaren på ritytan. En liten blå rektangel följer med. Alternativt kan du hålla Ctrl-tangenten nedtryckt i det här läget.
  3. Placera rektangeln vid sidan av komponenten du vill förstora (Figur 1).
  4. Håll ner musknappen och dra ut rektangeln över den del du vill zooma in (Figur 2).
  5. Släpp musknappen, den ljusblå rektangeln försvinner. Du får nu en förstorad bild av det som tidigare befann sig innanför den ljusblå rektangeln.

Figur 1

Figur 2

Både zoomrektangeln och Zooma in alla objekt finns dessutom som knappar i verktygsraden.

Observera:

• Ett snabbare sätt att använda zoomrektangeln är att hålla Ctrl-tangenten nedtryckt medan du håller ner musknappen och drar ut rektangeln över alla de komponenter du vill zooma in på.

• Du kan alltid återgå till den skala du hade innan du zoomade in någonstans genom att dubbelklicka var som helst på ritytan.

• Du kan återupprepa manövern med zoomrektangeln och på det sättet få mycket detaljerade närbilder.

• Det går också att skala in eller zooma med mushjulet, gör så här:

1. Placera muspekaren på ritytan.

2. Snurra mushjulet för att zooma in och ut.

För mer information om zoomning och panorering, klicka här.