Förändra linjer

Du kan förändra tjocklek och utseende på linjer, bågar, cirklar, ellipser och rektanglar efter att de placerats på ritytan.

För att ändra en streckritningskomponent på ritytan, gör så här:

1. Högerklicka på den linje du vill förändra. En pop up-meny visas
  2. Välj Inställningar i pop up-menyn. Dialogrutan Inställningar visas.

Layouten för inställningsdialogerna är praktiskt taget de samma för alla streckritningskomponenter. Nedan kommer dock den dialog som visas när man högerklickar på en Linje att beskrivas.

Dialogen Inställningar för en Linje har två flikar: Allmänt och Linje.

Allmänt

I fältet Enkla linjer, förändras Linjetyp och Bredd i de nedrullningsbara listrutorna med samma namn.

I fältet 3D vid Höjd, förändras höjden på komponenten i 3D. Med Golvdistans bestämmer du avståndet från golvet till underkanten på komponenten. I den nedrullningsbara listrutan vid Väggtyp väljer du Normal eller Nät, se rubriken Nät nedan.

I fältet Ritordning kan du genom att dra i reglaget bestämma vilken ordning den aktuella komponenten ska ritas i 2D (i vilket lager den ska hamna). Om du drar reglaget till max hamnar komponenten överst. Dras den till det nedersta läget, visas den under andra komponenter.

Linje

I fältet Inställningar förändrar du linjens Längd. Valet Dubbellinjes tjocklek gäller bara Dubbellinje.

Nät

Om du väljer Nät i den nedrullningsbara listrutan Väggtyp på fliken Allmänt och klickar Verkställ gör du om linjen/väggen till nätvägg. Dessutom kommer fliken Nät att läggas till i dialogen Inställningar.

På denna flik kan du i fältet Nätvägg förändra Yttre rambredd (bredden på ramen som omger nätet) och Trådtjocklek (nättrådarnas omfång). I Figur 1 nedan är det vänstra nätets yttre rambredd 20 mm och trådtjockleken 10 mm. På det högra nätet är den yttre rambredden 70 mm och trådtjockleken 30 mm.

I fältet Trådavstånd förändras Horisontell- och Vertikalavstånd mellan trådarna.

Figur 1

I den nedrullningsbara listrutan vid Utsträckning väljer du vilka komponenter som ska påverkas av förändringen.

När du gjort dina val, avsluta med OK eller Verkställ.