Om ytan

Med hjälp av komponenten Yta  kan du skapa ytor som syns i planvy och, om du anger en tjocklek för ytan under Grundinställningar, även i 3D.

Gör så hör för att skapa en yta:

1. Hämta komponenten Yta från komponentfliken Streckritning 1.
  2. För ut muspekaren på ritytan, muspekaren förvandlas till en färgpyts.
  3. Placera färgpytsen inom det område du vill ytbelägga (det måste vara ett tätt, av linjer inneslutet område.
  4. Klicka inom det avgränsade området. En grå yta skapas. Ytan är försedd med en snappunkt som placeras där du har placerat färgpytsen och klickat.

Ytberäkning

Ytan kan även användas för ytberäkning.

Gör så här för att ytberäkna:

1. Skapa en yta enligt ovan.
  2. Sätt muspekaren på ytan. En hjälptext visas automatiskt med en beräkning av ytans area samt med totalmåttet för ytans samtliga kanter.

Observera:

• För att kunna använda komponenten Yta måste den area du vill ytbelägga var tät, det vill säga, omgiven av linjer som ansluter ordentligt till varandra.
  • Det går att sätta en ny standardfärg på ytan genom att gå till fliken Yta under Grundinställningar.