Fotoinställningar

Längst till vänster i Fotolabb hittar du alla Fotoinställningar. Här gör du alla förinställningar och bestämmar hur det framkallade fotot ska se ut. I det här avsnittet går vi igenom Fotoinställningarna en efter en och ger exempel på hur du använder dem. Trots att inställningarna är indelade i olika kategorier är det viktigt att komma ihåg att de samverkar för att skapa en fotorealistisk bild. Vissa funktioner är endast tillgängliga då CET Designer används med den avancerade grafikmotorn. Detta anges för varje aktuell fall i den här manualen.

 

Framkallningstyp

Följande framkallningstyper finns tillgängliga:

 

Bildkvalitet

Det finns olika bildkvaliteter att välja på beroende på vilken framkallningstyp som har valts. Kvaliteterna är förinställningar som matchar framkallningstypen för att tillsammans avgöra hur bilden kommer att se ut. Observera att ju högre kvalitet du väljer desto längre tid kommer framkallningen att ta.

De olika bildkvaliteterna är Låg, Normal*, Hög och Egen**. Alternativet Egen låter dig bestämma exakta värden genom att flytta på reglage som styr inställningarna. Den högra delen av varje reglage är rödfärgat för att indikera att det är en kostsam operation som kräver mera resurser. *Det enda alternativet för framkallningstyp Konturbild. **Endast tillgängligt för framkallningstyp Naturligt ljus (BETA).

Använd HDR. High Dynamic Range (HDR) imaging är en teknik som används för att balansera upp bilder som är under- eller överexponerade. Det används även för att spara extra information om färgerna i ett foto, vilket bidrar till högre kvalitet och djup i ett framkallat foto. Om du vill efterbehandla din bild så rekommenderas det att HDR är på. Kom dock ihåg att detta ökar framkallningstiden något och kräver mera minne.

I 64-bitversionen av CET Designer går det nu att ha HDR påslaget vid rendering av bilder upp till 8 megapixlar i storlek. Utan HDR går det att rendera bilder upp till 18 megapixlar. Kom dock ihåg att de flesta av dagens dataskärmar har en upplösning som kan hantera en bild mellan 2.073 (en 1080 p HD-skärm) och 8.8 megapixlar (för 4K-skärmar av högsta kvalitet). Detta betyder att om du inte avser att göra en rendering för utskrift på en skrivare av högsta kvalitet så tar det bara onödigt lång tid att rendera bilder som är större än 2 megapixlar.

Anti-alias. Detta är en teknik som gör att linjer och kanter ser mjuka och jämna ut vilket ger ett foto ett högre intryck. Kom dock ihåg, att ju mera anti-alias som används, desto längre blir framkallningstiden. Anti-alias kräver inte mera minne, men däremot kan en framkallning med 9X anti-alias i sällsynta fall ta 9 gånger längre tid än en framkallning helt utan anti-alias.

 

Bildkvalitet

 

Bildstorlek

Du kan välja att framkalla din bild i några av de vanligaste bildstorlekarna.

 

Exempel: 900x600 (3:2)

Bildstorleken visas även i megapixel. Med HDR påslagen är maxstorleken 4 megapixel, och när HDR är avslagen är maxstorleken 9 megapixel.

Genom att välja Egen dimension i rullgardinsmenyn kan du manuellt ange exakta dimensioner.

 

Bildstorlek

 

Vyläge

Med olika vylägen kan du själv bestämma olika komponenters synlighet i ett foto genom att begränsa vad som visas. Om du t.ex. väljer vyläge Väggar så blir alla komponenter förutom väggar osynliga. Vyläge TAGS visar endast komponenter som har en artikelmärkning på sig och så vidare. Vilka vylägen som går att välja styrs av vilka Extensions som för närvarande är aktiva.

 

Vyläge

 

Kamera

Du kan begränsa vad som syns i bilden genom att använda Kameraklippningen. Genom att föra reglaget åt höger utesluts de objekt och den omgivning som är närmare kameran än ett givet avstånd. Det reglaget gör är att kontrollera detta avstånd. Ju längre åt höger du för reglaget, desto mer utesluts ur bilden.

Perspektiv-reglaget fungerar ungefär som en zoom. Ju längre du för reglaget åt höger, desto mer av ritningen syns i bilden, precis som när du zoomar ut med en vanlig kamera.

Höjd-reglaget styr kamerans höjd över golvet, och ett värde på noll skulle betyda att kamera befann sig på golvet.

Reglaget för Stigningsvinkel avgöra kamerans vinkling, dvs. om den är riktad uppåt eller nedåt. Ett värde på -70 grader (min) innebär att kamera är vinklad rakt nedåt; medan ett värde på 90 grader (max) innebär att kameran är vinklat rakt uppåt.

Förutom att klicka och dra i reglagen kan du skriva in ett exakt siffervärde i fältet till höger om reglaget.

Kamera

 

Ljussättning och skuggor

Det finns flera färdiga ljussättningar att välja mellan, och de skiljer sig åt i fråga om vilken typ och hur många ljuskällor som används. När du har valt en ljussättning kan du ytterligare justera inställningarna genom att dra reglagen åt vänster eller höger. Du kan även skriva in ett specifikt värde bredvid varje reglage. Vilka ljussättningar som går att välja styrs av vilka Extensions som för närvarande är aktiva.

Det går även att simulera ljuset vid olika tidpunkter på dygnet genom att ändra solens riktning och vinkel. För att göra detta klickar du på den blåa fyrkanten inuti cirkeln och drar och vrider den åt önskat håll. Vinkeln bestämmar solens höjd ovanför horisonten (90 = solen lyser rakt ner, 40 = mitt på eftermiddagen etc).

Om du markerar rutan Visa ljuskällor i realtid, till vänster under fotot, kan du se i realtid hur ljuset förändras när du provar olika inställningar. Vi rekommenderar dock att det här alternativet inte är markerat när du arbetar med stora ritningar med många ljuskällor, eftersom det kan göra att 3D-grafiken fungerar långsammare än normalt.

Genom att kryssa i rutan Förhandsvisa skuggor uppdateras 3D-vyn i Fotolabbet utan fördröjning enligt de förändringar som görs i avdelningen Ljussättning och skuggor. Till skillnad från alternativet Visa ljuskällor i realtid genereras då ultrasnabba renderingar för att kunna visa skuggeffekter.

 

Ljussättning och skuggor

Ljuskastande bakgrund

*Endast tillgängligt då den avancerade grafikmotorn används, och då framkallningstyp Naturligt ljus har valts.

När Ljuskastande bakgrund är aktiverad, avger bakgrunden på ditt foto ljus. Färgen och intensiteten på ljuset baseras på färgerna i bakgrunden (panorama eller enfärgad). Ljuskastande bakgrund är endast tillgänglig när Naturlig ljussättning har valts som Framkallningstyp.

Ljuskastande bakgrund

 

Spökrendering

*Endast tillgängligt då den avancerade grafikmotorn används.

Med funktionen Spökrendering kan du skapa renderingar där specificerade objekt i ritningen är delvis till fullt genomskinliga. Notera: För att kunna använda funktionen Spökrendering, måste du först aktivera Rendera i separat process från menyn Verktyg, i dialogen för Inställningar.

Spökrendering.

 

Konturförstärkning

*Endast tillgängligt då den avancerade grafikmotorn används.

Om du aktiverar fotoinställningen Konturförstärkning kommer Fotolabbet att rendera samma bild två gånger med två olika inställningar (en normalrendering och en konturrendering). Dessa bilder behövs för att senare använda efterbehandlingen, som också heter Konturförstärkning, då konturrenderingen läggs ovanpå normalrenderingen. Genom att aktivera efterbehandlingen Konturförstärkning kan du kontrollera konturerna på objekten i ritningen. Det kan t.ex. vara användbart när du ritar ett vitt kök och vill förstärka kanterna lite.

Konturförstärkning

 

Till skillnad från efterbehandlingen Teckning känner Konturförstärkning igen de 3D-objektens fysiska kanter och appliceras enbart på dessa objekt (och t.ex. inte på golven). Konturförstärkning och Teckning kan dock kombineras med varandra.

Notera att det inte går att kombinera Konturförstärkning med Spökrendering.

 

Bakgrund

Det finns flera fördefinierade färger som du kan använda som bakgrund i dina foton. Du kan även lägga in egna färger. Det gör du genom att först välja egendefinierade i rullgardinsmenyn och sedan klicka på knappen Lägg till egendefinierad färg.

Det finns även några panoramabakgrunder* att tillgå. De hittar du under Panorama i rullgardinsmenyn. Även här kan du välja att importera egna foton som sedan kan justeras för att passa som panoramabakgrund. *Endast tillgängligt då den avancerade grafikmotorn används.

 

 

Fördefinierade bakgrunder

 

Panoramabakgrunder

 

Provbild

När du klickar på Provbild så genereras en snabbframkallad bild för att du ska kunna göra en förhandsgranskning.

 

Framkalla

När du klickar på Framkalla så skapas en bild utifrån de fotoinställningar som du har gjort. När du har klickat på den här knappen så blir den till en Avbryt-knapp som du kan använda för att avbryta en pågående framkallning.

 

Renderingar

Själva bildframkallningen sker i ett separat fönster som heter Renderingar. Du kan starta flera framkallningar samtidigt och de visas då alla i renderingslistan.

 

Listan med renderingar