Förutom .png-formatet så renderar och sparar Configura även HDR-bilder (High Dynamic Range) i formatet .exr, för att möjliggöra bildredigering i Configura eller separata program. Att kunna efterbehandla bilder är användbart för att korrigera eller förbättra en rendering, eller för att lägga på specialeffekter. Om du har en rendering som inte blev riktigt bra kan du som en första åtgärd arbeta med efterbehandling för att undvika att behöva rendera om bilden med andra inställningar. Är originalet för mörkt? Prova att ljusa upp det lite! Efterbehandling kan verkligen spara tid!
Kontrollerna för efterbehandling finns på den högra sidan av Renderingskön och är uppdelade i följande sektioner: Filter, Tonmappning, Ljusstyrka / Kontrast, Effekter, Intensitetskurva, Vitbalans och Ton / Mättnad. Varje sektion har en knapp som återställer samtliga kontroller i sektionen, och respektive kontroll har en egen bakåtpil som återställer just den kontrollen. Om en efterbehandling ändras från sin defaultinställning så blir sektionsnamnet blått och visar en asterisk (*) för att du enkelt ska kunna se var något har ändrats.
När en bild är färdigrenderad och raden i renderingskön är grön kan du börja med efterbehandlingen.
För att lägga på en efterbehandling klickar du på ett reglage och för det i sidled, eller skriver in ett värde i fältet och trycker på Enter. Alla förändringar är omedelbara och sparas tillfälligt i .png-filen i bildmappen. Om du vill spara den redigerade bilden måste du dock komma ihåg att spara .png-filen manuellt på en annan plats, eftersom filen i Renderingskö-mappen kommer att skrivas över nästa gång du ändrar eller lägger till en efterbehandling.
Vi rekommenderar att du använder dessa kontroller lite försiktigt till en början, eftersom även väldigt små justeringar kan få stor effekt på din bild.
Likt fotoappar i smartphones erbjuder Configura Filter för att redigera bilder. Med filter kan du snabbt justera ljuset och färgen i en bild, och skulle du inte vara nöjd med resultatet kan du alltid välja Original för att gå tillbaka till den ursprungliga bilden.
Det går att skapa och spara egna filter, antingen genom att utgå ifrån ett befintligt filter som du justerar, eller genom att göra alla inställningar själv. För att spara ett filter, gör så här:
Behåll det förvalda filtret eller välj ett annat i listan som du vill utgå ifrån.
Klicka på knappen med ett + och ange ett namn på filtret. Bekräfta med OK.
Använd de olika reglagen för efterbehandling för att justera bilden. Om du vill återställa en inställning till hur det var innan du ändrade det, klicka på bakåtpilen bredvid.
Klicka på Spara-knappen för att spara filtret och få tillgång till det i Filter-listan. Du kan nu applicera filtret på dina renderingar.
För att ta bort ett filter, markera det i listan och klicka på knappen med det röda borttagningskrysset.
Efter att du har applicerat ett filter på en rendering kan du gå in och redigera bilden ytterligare med de andra verktygen för efterbehandling i renderingskön.
Tonmappning komprimerar färgomfånget i en bild till ett omfång som kan hanteras av bildskärmar. Configura erbjuder tre val som påverkar din bild på olika sätt. Det är svårt att beskriva exakt hur, så vi rekommenderar att du själv provar dem och jämför resultaten. Kom ihåg att både titta på helhetsbilden och detaljerna (till exempel belysta ytor).
Begränsad: alternativet Begränsad ligger väldigt nära originalbilden. Denna metod begränsar färgomfånget genom att utesluta de allra mörkaste och ljusaste färgerna. Metoden korrigerar egentligen ingenting utan underexponerade områden kommer att förbli mörka, och överexponerade områden kommer att förbli ljusa. |
|
Fotografisk: detta alternativ använder fler färgnyanser och ger för det allra mesta ett bra resultat. Det korrigerar under- och överexponering man kan göra så att färgerna ser aningen platta och tråkiga ut. Prova i så fall något av de andra alternativen för tonmappning. Observera att detta alternativ tar bort ljuseffekter som ligger utanför omfånget, vilket dock kan återskapas med kontrollen Inbränning, om så önskas. Alternativet Key visas bara då Fotografisk tonmappning är valt, och anger ett nyckelvärde som används at tonmappningsalgoritmen. Om du föredrar att inte arbeta med extra ljuskällor och manuellt justera ljusinställningarna är Fotografisk förmodligen det alternativ som ger det bästa resultatet. |
|
Exponering: är i stort sett samma sak som Begränsad men har ett Exponerings-reglage för att ljusa upp bilden. I bilden till vänster har exponeringen ökats på till 1.75 (default är 1.00). Om du har lite mer tid att lägga på att jobba med extra ljuskällor och manuell ljusinställning kan detta alternativ vara intressant för dig att utforska. |
Nedan visas två renderingar där en ljuskälla gör bilden klart överexponerad. Som exemplen visar så är överexponeringen mindre markant med tonmappningen Fotografisk, som är utformat för att korrigera och justera övergripande överexponering i bilden. Tonmappningen Exponering är däremot inte utformat för det, och därför är överexponeringen mer markant i den bilden.
![]() |
![]() |
|
Kontrollen Ljusstyrka påverkar ljuset i hela bilden, från väldigt mörkt till vänster till väldigt ljust till höger.
Kontrollen Kontrast ökar eller minskar kontrasten i bilden, och gör på så sätt objekt mer eller mindre lätta att urskilja mot andra objekt och bakgrunden.
Kontrollen Gamma justerar bildens mellanpartier, men inte de mörkaste eller ljusaste partierna, och kan bidra till att förhöja känslan av realism i bilden.
Observera att dessa kontroller är globala, dvs. de påverkar hela bilden och är inte speciellt nyanserade.
Oförändrad ljusstyrka och kontrast |
Ljusstyrka satt till 20 |
Både ljusstyrka och kontrast satt till 20 |
Med dessa kontroller kan du lägga på en skärpa, suddighet eller ett sken på din bild.
Skärpa: förstärker linjerna i bilden vilket får objekten att se skarpare ut:
Ingen skärpa |
Full skärpa |
Ingen skärpa |
Full skärpa |
Suddighet: gör bilden suddig. Observera att kontrollen Radie har en stor påverkan här när det gäller hur suddig bilden blir. Minimivärdet (1) lägger på en mycket lätt suddighet, knappt synlig, medan maxvärdet (6) lägger på en mycket kraftigare suddighet. Suddigheten tillämpas på hela bilden.
Ingen suddighet |
Full suddighet och radie satt till 3 (default) |
Full suddighet och radie satt till 6 (max) |
Ingen suddighet |
Full suddighet och radie satt till 3 (default) |
Full suddighet och radie satt till 6 (max) |
Sken: gör att det skiner ännu mer om belysta ytor (som t.ex. golvbrädor eller bordsskivor).
Inget sken |
Sken satt till 80 |
Intensitetskurvan är en grafisk kontroll för att finjustera den övergripande ljusintensiteten i bilden. Kolumnen längst till vänster påverkar de mörkaste partierna medan kolumnen längst till höger påverkar de ljusaste partierna. De två kolumnerna påverkar mellanpartierna. Kurvan utgår från ett neutralt läge utan någon korrigering, vilket visas som en diagonal linje på det här viset:
För att ändra intensiteten kan du välja något av följande förval: Mörkare, Ljusare, Kontrast eller Invertera. De har olika effekt på bilden, och du kommer se att kurvan ändrar form. Du kan vänsterklicka och dra en kontrollpunkt för att finjustera kurvan , och om du vänsterklickar någonstans längs med kurvan lägger du till en ny kontrollpunkt. Om du ändrar något kommer en streckad linje visa den ursprungliga, neutrala kurvan. Knappen Återställ ändrar allting tillbaka till förvalet. Om du inte vill ha någon intensitetskorrigering alls väljer du Neutral från menyn igen. Du kan också skapa en egen kurva genom att vänsterklicka längs med kurvan för att lägga till kontrollpunkter som du sedan kan justera. För att ta bort en kontrollpunkt från kurvan högerklickar du bara på den.
Du kan också klicka på de små pilarna vid sidan av rutnätet för att ändra kurvans start- och slutpunkt.
Genom att ändra vitbalansen ändras hela färgtonen i bilden så att den blir varmare eller kallare i färgerna. Vitbalansen ändras genom att klicka var som helst längs skalan som går från bärnsten, via vitt, till blått, tills du är nöjd med resultatet.
Vitbalans justerad ungefär halvvägs mot kallare |
Vitbalans justerad ungefär halvvägs mot varmare |
Du kan få en bild att se mjukare eller mer intensiv ut genom att ändra färgernas Ton, Mättnad och Ljusstyrka. Dessa reglage är väldigt effektfulla, så det räcker att bara justera dem en liten aning för att få en annan färg eller atmosfär i renderingen. Förs reglaget ända till ytterlägena kommer effekten att bli mer överdriven eller konstnärlig. Du kan återställa respektive reglage genom att klicka på bakåtpilen intill, eller använda knappen märkt Återställ för att nollställa samtliga reglage på en gång.