Positionskomponenter

Med hjälp av Positionskomponenter kan du märka komponenter på ritytan som ska specificeras separat i offerten. I praktiken betyder det att separata specifikationer kan skapas för vissa produkter och visas i din offert.

I programmet finns tre olika versioner av samma funktion: Rektangulär position, Ytposition och Fri position. När du placerar ut ett av dessa tre verktyg, visas den gemensamma dialogrutan Positionsinställningar (se Figur 1). Längst till höger hittar du även verktyget Ta bort position med vilket du kan utesluta grupper eller komponenter från en position.

Figur 1

Rektangulär position

Så här gör du för att använda komponenten Rektangulär position:

1. Hämta komponenten Rektangulär position och för ut den på ritytan. Vid muspekaren syns en ljusblå kvadrat.
  2. Placera muspekaren med vidhängande blå kvadrat vid den grupp eller enstaka komponent du vill specificera separat. Tryck ned den vänstra musknappen och fortsätt hålla den nedtryckt medan du drar ut den ljusblå kvadraten över den eller de komponenter du vill specificera separat.
  3. Släpp musknappen. Komponenterna eller komponenten du valt är nu skuggade. Dialogrutan Positionsinställningar visas.
  4. I fältet Rubriknivåer väljer du med hjälp av knapparna vid Använd nivå vilka textfält du vill använda för inmatning av information.
  5. I de valda textfälten, mata sedan in den aktuella texten för positionen. Informationen kommer att visas på ritytan samt på offerten.
  6. Klicka på OK eller Verkställ. På ritytan visar nu den blå etikett som hör till den aktuella positionen den information du matat.

Övriga dialogval

Dialogrutan Positionsinställningar innehåller även knappen Inställningar samt fälten Positionsalternativ och Utskrift.

Längst ner i dialogen ligger knapparna Gruppera och Koppla isär.

Inställningar

Med knappen Inställningar kommer du  till dialogrutan Position där du i de nedrullningsbara listrutorna Rubriknivå 1-3 kan välja rubriker till dialogrutan Positionsinställningar. I samma dialogruta väljer du i kryssrutan vid Autonumrera sista om positionskomponenten ska visa automatisk numrering. I kryssrutan vid Inga rubriker väljer du om du vill visa rubriker eller inte. När du gjort dina val i dialogrutan Position, klicka OK eller Verkställ.

Positionsalternativ

Om du vill utarbeta ett alternativ till huvudofferten avmarkerar du kryssrutan vid Huvudalternativ i fältet Positionsalternativ. En siffra visar det aktuella alternativet.

Utskrift

Om du bockar för kryssrutan Visa positionslinjer... visas begränsningslinjerna för samtliga positioner vid utskrift. Om du klickar på knappen Linjefärg kan du även välja önskad färg för positionslinjerna.

Om du bockar för kryssrutan Visa positionstext... visas den text som du har skrivit in vid de olika rubriknivåerna vid utskrift. Valet gäller för samtliga positioner på utskriften.

Om du bockar för kryssrutan Visa positionstextbakgrund... väljer du att visa en bakgrund bakom texten vid utskrift. Valet gäller om du har valt att visa text och då för samtliga positioner.

Gruppera och Koppla isär

Med knappen Gruppera kopplar du visuellt samman de komponenter som bildar en av dig skapad grupp. När du grupperat är komponenterna dessutom låsta i position i förhållande till varandra. De går nu endast att flytta som en grupp.

Med knappen Koppla isär tar du bort den visuella kopplingen mellan komponenterna som nu också går att flytta individuellt. Komponenterna hör dock fortfarande till samma rum.

Det är möjligt att placera ut nya komponenter som hör till rummet i efterhand.

Gör så här:

1. Förstora om nödvändigt den ljusblå kvadraten genom att ta tag en av dess gula snappunkter och dra.
  2. Placera önskad komponent inuti den ljusblå kvadraten.

Om du har grupperat rummets övriga komponenter och även vill att senare placerade komponenter ska grupperas, gör så här:

1. Klicka på den gula triangeln i rumskomponenten för att aktivera dialogrutan Rum.
  2. Klicka på knappen Gruppera i dialogrutan Positionsinställningar. En streckad linje visar att den nya komponenten är grupperad.
  3. För att se hela grupperingen, klicka på rumskomponenten eller på någon av komponenterna som ingår i rummet.

Observera: För att kunna Gruppera och Koppla isär måste dialogrutan Positionsinställningar vara aktiv. Klicka på rumskomponentens gula triangel för att aktivera dialogrutan.

Ytposition

Komponenten Ytposition används för att innesluta komponenter i friare form än Rektangulär position.

Gör så här:

1. Hämta komponenten Ytposition och för ut den på ritytan. Vid muspekaren syns en liten cirkel.
  2. Placera muspekaren med vidhängande cirkel vid den grupp eller enstaka komponent du vill specificera separat. Klicka fast.
  3. Dra muspekaren åt valfritt håll. En ljusblå linje skapas efter muspekaren.
  4. Inneslut komponent eller grupp av komponenter med hjälp av linjerna.
  5. När figuren sluts kring komponenten visas dialogrutan Positionsinställningar. För att fylla i dialogrutan, se det föregående avsnittet om Rektangulär position.

Fri position

Med komponenten Fri position kan du specificera komponenter utan att innesluta dem i en form. Istället väljer du dem en och en.

Gör så här:

1. Hämta komponenten Fri position, för ut den på ritytan och klicka fast den i närheten av den komponent eller grupp du vill specificera separat. Dialogrutan Positionsinställningar visas.
  2. Fyll i dialogrutan enligt tillvägagångssättet avsnittet om Rektangulär position.
  3. Nu måste du tala om för programmet vilka grupper eller komponenter som ska specificeras. Dubbelklicka på den blå positionskomponenten. Vid muspekaren visas nu texten Position nr:
  4. Dra muspekaren till de komponenter eller grupper du vill ha i samma specifikation och klicka. Komponenten eller gruppen skuggas.
  5. Så länge komponenten Position eller en komponent som hör till Position är aktiverad (blåfärgad) kommer de komponenter som placeras på ritytan att kopplas till den. För att kunna placera ut komponenter som inte hör till rummet, avaktivera positionskomponenten genom att klicka på den så att den blir grå. Placera därefter ut önskade komponenter.

Ta bort position

Med verktyget Ta bort position utesluter du grupper eller komponenter från en position.

Gör så här:

1. Hämta verktyget Ta bort position och för ut den på ritytan.
  2. Snappa den mot den eller de komponenter du vill utesluta från offerten.