Lägga till solljus

Solen, som kan placeras på ritytan i flera exemplar, kan användas som indirekt (lysa in genom ett fönster) eller direkt ljuskälla.

Så här gör du för att använda solen:

1. Enklast placerar du och riktar solen i samma handgrepp genom att hämta den, klicka fast den och fortsätt att hålla musknappen nedtryckt.
  2. Dra muspekaren i den riktning du vill vrida solen. En vinkel visas. Vinkeln följer muspekaren och hjälper dig att rikta solstrålarna åt det håll du vill.
  3. Släpp musknappen när du riktat färdigt solstrålarna.

Observera:

• Alla komponenter under rubriken 3D är osynliga på utskrift.

• Ljuset från en sol påverkar inte Auto-3D.

Rikta solen efter placering

Du kan rikta om solen efter att den har klickats fast på ritytan.

Gör så här:

1. Se till att solen är aktiverad genom att klicka på den. En snappunkt blir synlig vid solens riktningspil.
  2. Ta tag i snappunkten och vrid solen i önskad riktning.

Solinställningar

Genom att dubbelklicka på solen, eller högerklicka och välja Inställningar i pop up-menyn, visas dialogrutan Solinställningar. Här kan du bland annat tända och släcka solen, ställa ljusstyrka och ändra solstrålarnas infallsvinkel.

Status

I fältet Status tänder du och släcker solen med hjälp av alternativknapparna Lyser och Lyser ej.

Belysning

I den nedrullningsbara listrutan vid Ljusstyrka väljer du mellan Dagsljus, Skymning och Månsken. I nästa nedrullningsbara listruta, Skuggkvalitet väljer du om 3D-bilden ska ha skuggor och i sådana fall hur skarpa dessa ska vara.

Solvinkel

I fältet Solvinkel ställer du solstrålarnas lutning. Solstrålarna kan falla mellan 0 grader (helt horisontellt) och 90 grader (rakt uppifrån). Dra i reglaget eller skriv in ett värde mellan 1 och 90 för önskad höjd.

Färg

I fältet Färg väljer du färg på solljuset. Om Special väljs i listan kan du antingen fylla i värden för RGB-färg i textfälten vid R, G och B eller klicka på knappen Bläddra. Du kommer då till dialogrutan Val och editering av RGB-färg - se avsnittet Skapa egna RGB-färger.

Längst ned i dialogen finns knappen Återgå till standardvärden. Genom att klicka på den kan du, i vilket skede du än befinner dig, återställa dialogen till dess ursprungliga värden.

I dialogen Solinställningar, välj slutligen Utsträckning (d v s vilka komponenter som ska förändras). När du är nöjd med dina inställningar klickar du OK eller Verkställ.