Förändra fönster

Efter att ett fönster har placerats kan komponenten förändras genom att du högerklickar på den och väljer Inställningar. Dialogen Inställningar visas.

Inställningar

I dialogen Inställningar för fönster finns fyra flikar: Allmänt, Fönster, Ram och Detaljer.

Allmänt

I fältet Enkla linjer bestämmer du, i den nedrullningsbara listrutan vid Linjetyp, vilken typ av linje fönstret visas med. Med Bredd bestämmer du hur bred linjen ska vara.

I fältet 3D vid Höjd anger du hur högt fönstret ska vara i 3D. Vid Golvdistans anger du hur högt över golvnivå fönstret ska sitta.

I fältet Ritordning kan du genom att dra i reglaget bestämma vilken ordning fönstret ska ritas i 2D (i vilket lager den ska hamna). Om du drar reglaget till max hamnar det överst. Dras den till det nedersta läget, hamnar det under andra komponenter.

Fönster

I fältet Rakt fönster anger du Bredd och Djup (bör vara samma som väggtjockleken). I den nedrullningsbara listrutan vid Typ väljer du typ av fönster: Elliptiskt, Delat eller Rektangulär öppning.

Med knappen Ändra glasposition väljer du om fönsterglaset ska vara längs med inner- eller ytterväggen.

Ram

I fältet Yttre rambredd anges hur breda fönstrets yttre grå ramar ska vara. Vid Sida anger du hur breda sidoramarna ska vara, vid Övre och Undre hur bred den övre respektive undre ramen ska vara. I Figur 1 är det vänstra fönstrets samtliga rammått satta till 50 mm. På det högra fönstret är samtliga rammått satta till 100 mm.

Figur 1

I fältet Yttre rams inre vinkel (°) kan du bestämma den yttre ramens inre vinklar, det vill säga hur stor fönsteröppningen ska vara utåt respektive inåt (Figur 2).

Figur 2

Detaljer

Fliken Detaljer har tre fält: Inre ram, Antal delningar och  Delares bredd.

I fältet Inre ram anges mått för fönstrets inre vita (på bilden ljusgrå) ramar. Vid Bredd anges hur bred den inre ramen ska vara. I Figur 3 är bredden på det vänstra fönstrets inre ram 30 mm och på det högra fönstret 100 mm.

Figur 3

Med Djup anger du hur djup den inre ramen är. I Figur 4 är det vänstra fönstrets inre ram 30 mm djup och det högra fönstrets 100 mm (fönstren sedda uppifrån).

Figur 4

Med Kantdjup bestämmer du hur djupt den vita ramen är indragen i den yttre grå ramen. I Figur 5 är det vänstra fönstrets kantdjup 35 mm och det högre fönstrets 120 mm (fönstren sedda uppifrån).

Figur 5

I fältet Antal delningar anges dels hur fönstret ska vara delat vertikalt, dels horisontellt. Önskas ett fönster utan delning, ange 1 vid Horisontell och 1 vid Vertikal. Förenklat kan man säga att du räknar hur många rutor du vill ha: Anger du 2 vid Horisontellt och 3 vid Vertikal får du 2 X 3= 6 rutor (vänstra fönstret i Figur 6). Anger du 4 vid Horisontellt och 4 vid Vertikal får du 4 X 4= 16 rutor (högra fönstret i Figur 6).

Figur 6

Delares bredd avser bredden på fönsterspröjsen. Du anger vilken bredd dessa ska ha horisontellt och vertikalt.

När du gjort dina inställningar avslutar du genom att välja Utsträckning samt OK eller Verkställ.