Avaktivera snappning

Komponenternas snappning är bestämd på förhand enligt tillåtna kombinationer. Det går alltså inte att placera en stol eller annan komponent i helt valfritt läge mot en annan komponent, om inte snappningen avaktiveras. Att snappningen avaktiveras innebär att gå utanför programmets regelverk. Med snappningen avaktiverad kan kombinationer av komponenter sättas samman som programmet inte skulle tillåta om snappningen vore påslagen.

Gör så här för att avaktivera snappning när en komponent ska placeras på ritytan:

1. Hämta en komponent från någon av komponentflikarna.
  2. Dra komponenten till ritytan samtidigt som du håller Shift-tangenten nedtryckt.
  3. Du kan nu placera komponenten som du vill utan att den snappar mot andra objekt på ritytan.

Exempel:

Två arbetsbord är snappade mot varandra på ritytan. Du vill flytta det ena av dessa till en position nära det andra, men du vill inte att de ska snappa.

Gör så här:

1. Frikoppla det bord du vill flytta genom att klicka på dess triangelformade gula snappunkt.
  2. Håll Shift-knappen nedtryckt medan du drar bordet till önskad position.
  3. Släpp musknappen.

Observera: Om du vill att en komponent ska snappa mot en annan efter att du har placerat den med snappningen avaktiverad, ta tag i komponenten och för den mot den  komponent du vill fästa mot.

Avaktivera enskilda snappunkter

Det går att avaktivera de gula snappunkterna en och en, utan att avaktivera komponenten i sin helhet. Om du till exempel vill arbeta med avaktiverade komponenter utan att hålla Shift nedtryckt, kan denna funktion vara användbar.

Exempel:

1. Placera två arbetsbord bredvid varandra på ritytan, utan att de snappar mot varandra.
  2. Avaktivera ett av borden genom att klicka på alla dess snappunkter. Snappunkterna blir grå, vilket betyder att de är avaktiverade.
  3. Efter att ha avaktiverat snappunkterna på alla sidor kan du arbeta med bordet utan att riskera att det snappar mot det andra.

Observera:

• Alla bordets snappunkter måste avaktiveras. Om du enbart deaktiverar de på kortsidorna, så kommer bordet fortfarande att snappa mot långsidan på det andra bordet.
  • Det är endast den komponent du vill flytta, vars snappunkter har deaktiverats, som inte snappar. Om ett av de två borden är avaktiverat på ovanstående sätt och det andra inte, är det bara det avaktiverade som inte snappar. Tar du tag i det andra, aktiverade bordet och för det mot det avaktiverade, kommer borden att snappa.