Rotera

Det går att rotera de allra flesta komponenterna i programmet.

Gör så här för att vrida en komponent som är placerad på ritytan:

1. Aktivera komponenten, om den inte redan är aktiverad, genom att klicka på den.
  2. Placera muspekaren på en av komponentens snappunkter.
  3. Håll ner musknappen. Ett streckat kryss och fyra pilar visas. De två krökta pilarna visar roteringsmöjligheterna och de två raka töjning/krympning.
  4. Fortsätt att hålla musknappen nedtryckt och dra muspekaren i den riktning du vill rotera komponenten (i enlighet med någon av de krökta pilarna).
  5. När du börjar rotera komponenten visas en gradskiva som talar om vilken vinkel komponenten har. Komponenten förlorar dessutom sin  färg.
  6. Släpp musknappen när komponenten har roterats till önskad position.

Observera: Du kan själv bestämma hur stora vinkelsteg komponenten ska ta vid rotering. Gå till menyn Vinkel och välj Sätt vinkel. Dialogrutan med samma namn öppnas. Välj önskat vinkelsteg under Steg och bekräfta med OK eller Verkställ.

Direkt rotering vid placering

Det ovan beskrivna tillvägagångssättet gäller komponenter som redan finns på ritytan. Det går också att rotera komponenter direkt när de placeras på ritytan.

Gör så här:

1. Hämta den komponent du vill placera på ritytan.
  2. Placera komponenten genom att klicka fast den på ritytan och fortsätt att hålla ner musknappen.
  3. Rotera komponenten till önskad position.
  4. Släpp musknappen.