Välja 'Textur'

Den andra valmöjligheten under Färgmodell/typ är Textur (se figur 1). Texturer är bilder av verkliga material, till exempel inscannade eller digitala bilder av tapeter, kakel och linoliumgolv.

Att använda texturer förutsätter att det finns texturer lagrade, antingen lokalt på din dator eller i företagets nätverk. Configura tillhandahåller en CD (går att beställa på Configuras webbplats www.configura.com, se Users/Add-ons "Textures") med en mängd texturer i fotografisk kvalitet.

Figur 1 - Texturalternativ

Gör så här för att använda texturer:

1. Högerklicka på den komponent eller yta du vill applicera textur på. En pop up-meny visas.
  2. Välj Material- och färgbyte i pop up-menyn. Dialogrutan InstantPlanner: - Material-och färgbyte visas.
  3. Markera Textur. Fälten Textur visas i nedre högra hörnet i dialogrutan.
  4. Klicka på knappen Förhandsgranska i fältet Textur. Dialogrutan Textur visas.
  5. Klicka på knappen Bibliotek i övre vänstra hörnet av dialogrutan. En ny dialogruta visas där du hämtar mappen som innehåller dina texturer.
  6. Välj en av texturmapparna och klicka OK i dialogrutan. De texturer som finns i mappen visas i dialogrutan Texturer.
  7. Välj en textur genom att klicka på en av bilderna. En blå ruta ramar in bilden.
  8. Klicka OK eller Verkställ.
  9. Tillbaka i dialogrutan InstantPlanner: - Material- och färgbyte, i fältet Textur, syns nu sökvägen för den textur du valt.
  10. Klicka OK eller Verkställ.

Exempel:

Du vill förse en innervägg med kakeltextur. När du ska högerklicka på en vägglinje är det viktigt att du placerar muspekaren precis på linjen. Du vet säkert att du placerat muspekaren exakt på linjen när linjens hjälptext visas (Figur 1).

Gör så här för att applicera en textur på en vägg:

1. Högerklicka på den linje som motsvarar din innervägg. En dialogruta visas.
  2. Välj Material- och färgbyte i pop up-menyn. Dialogrutan med samma namn visas.
  3. Pricka för Textur. Fältet Textur visas i nedre högra hörnet av dialogrutan.
  4. Klicka på knappen Förhandsgranska i fältet Textur. Dialogrutan Textur visas.
  5. Klicka på knappen Bibliotek i övre vänstra hörnet av dialogrutan. En ny dialogruta visas där du hämtar mappen som innehåller dina texturer.
  6. Välj den mapp som innehåller kakeltextur och klicka OK i dialogrutan. De texturer som finns i mappen visas i dialogrutan Texturer.
  7. Välj en textur genom att klicka på en av bilderna. En blå ruta ramar in bilden.
  8. Klicka OK eller Verkställ.
  9. Tillbaka i dialogrutan InstantPlanner: - Material- och färgbyte, i fältet Textur, syns nu sökvägen för den textur du valt.
  10. Klicka OK eller Verkställ.

Figur 1

Observera:

• Texturer syns endast i 3D, det vill säga när den aktuella bilden har tagits fram med hjälp av något av kameradialogens framkallningsalternativ Ljustest med skuggor, Foto eller Superfoto. I dialogen för Material- och färgbyte kan du dock välja både RGB-färg och Textur. Denna möjlighet utnyttjas om du vill ha färgöverensstämmelse mellan det som syns på ritytan och det som visas på en 3D-bild. Du kan antingen manuellt matcha färgen på din textur eller låta InstantPlanner göra det åt dig automatiskt.

• Texturer läses från den plats de är lagrade (nätverk, CD eller din dators hårddisk). Det betyder att InstantPlanner måste ha kontakt med lagringsplatsen. I annat fall kan inte texturerna användas och är inte synliga på din 3D-bild.

Skillnaden mellan Förhandsgranska och Bläddra

I instruktionen ovan valdes alternativet Förhandsgranska i fältet Textur i dialogrutan InstantPlanner: - Material- och färgbyte. Alternativet Förhandsgranska tar lite tid eftersom din dator måste bearbeta stora mängder information för att kunna visa de bilder som texturerna faktiskt är.

Väljer du istället Bläddra i fältet Textur öppnas Windows dialogruta Öppna. I dialogrutan Öppna klickar du dig fram till det ställe där texturerna finns lagrade och väljer den textur du vill ha. Att använda Bläddra sparar mycket tid tack vare att texturerna inte behöver visas på skärmen.