Standardvärden för material/färg

Du kan ändra standardfärgen på de flesta av programmets generella komponenter (till exempel alla tillbehör i trädvyn på fliken Tillbehör och hus- och streckritningskomponenterna) och spara ändringen permanent med hjälp av funktionen Standardvärden för material/färg under Redigera.

Då du anger en ny standardfärg så ändras alla befintliga komponenter på ritytan till den nya färgen. Observera dock att komponenter som har en manuellt angiven färg bibehåller denna även då standardfärgen ändras.

En ritning som innehåller objekt med manuellt ändrade standardfärger bibehåller dessa vid import till andra datorer, medan övriga objekt får den färg som den importerande datorn har satt som standard.

Ändra standardfärgen på en komponent

För att ändra standardfärgen på en komponent, gör så här:

1. Välj önskad komponent och placera den på ritytan.
  2. Högerklicka på komponenten och välj Material- och färgbyte menyn som visas. Dialogrutan InstantPlanner: Material/Färgbyte visas.
  3. Välj en annan färg än den ursprungliga och bekräfta med OK.
  4. Gå till menyn Redigera och välj alternativet Standardvärden för material/färg.
  5. Välj Sätt.
  6. Ett meddelande med en fråga om du vill sätta ny standardfärg för den valda komponenten visas. Välj Fortsätt. Ett nytt meddelande bekräftar ändringen. Välj åter igen Fortsätt.
  7. När du placerar ut komponenten på nytt har den fått den nya standardfärg du valt.

Observera:

• Alternativet Sätt i dialogen Standardvärden för material/färg är endast ett aktivt val om du har en aktiverad komponent på ritytan.

• Om du vill sätta ny standardfärg på flera objekt samtidigt, rekommenderas följande:

1. Placera ut alla komponenter du vill ändra på ritytan.

2. Högerklicka på en komponent i taget, byt till önskad färg och bekräfta med OK.

3. Använd programmets Valrektangel och markera samtliga komponenter på ritytan.

4. Gå till Redigera och välj Standardvärden för material/färg.

Återställa standardfärgen för en komponent

För att återställa en komponents standardfärg, gör så här:

1. Välj önskad komponent och placera den på ritytan.
  2. Gå till menyn Redigera och välj alternativet Standardvärden för material/färg.
  3. Klicka på knappen Återställ.
  4. Ett meddelande med en fråga om du vill återställa standardfärgen för den valda komponenten visas. Välj Fortsätt. Ett nytt meddelande bekräftar ändringen. Välj återigen Fortsätt.
  5. Starta om programmet.
  6. När du placerar ut komponenten på ritytan igen, har den återfått sin ordinarie standardfärg.

Observera:

• Om du vill återställa standardfärgen på flera objekt samtidigt, rekommenderas följande:

1. Gå till menyn Redigera och välj alternativet Standardvärden för material/färg.

2. Under Återställ, markera rutan Alla och klicka på knappen Återställ.

• Efter att du har ändrat en standardfärg och därefter återställt den måste du starta om programmet för att ändringen ska slå igenom.