Kontor

Under Kontor i trädvyn på fliken Tillbehör hittar du alla komponenter du behöver för att återskapa en realistisk kontorsmiljö. Detta inkluderar bland annat arbetsbord, datorer, belysningskomponenter och receptionsdiskar.

Observera: Belysningskomponenterna under Kontor kommer att beskrivas i följande kapitel, Exempel. Dessa är komponenter med en lite mer avancerad dialog för Inställningar.

Exempel

Belysning

Sektionen Belysning i trädvyn under fliken Tillbehör innehåller en rad olika belysningskomponenter som syns på utskrift i 2D och avger ljus i dina 3D-bilder. Alla belysningskomponenter kan roteras och har likadana dialoger för Inställningar.

För riktad belysning använder du spotlighten på fliken Verktyg.

Observera:

• Alla komponenter under sektionen Belysning i trädvyn är synliga på utskrift.

• Ljuset från dessa komponenter påverkar Auto-3D.

Inställningar

Samtliga belysningskomponenter i trädvyn på fliken Tillbehör (utom Ljusstake) delar dialog för Inställningar. Genom att dubbelklicka på komponenterna eller högerklicka och välja Inställningar i pop up-menyn, visas dialogrutan Inställningar ljuskälla. Här kan du bland annat tända och släcka ljuskällan och ändra dess ljusstyrka.

Status

I fältet Status tänder du och släcker belysningen med hjälp av alternativknapparna Tänd och Släckt.

Höjd

I fältet Höjd regleras den faktiska Takhöjd som lampan fäster i och Lamphöjd (den höjd ljuskällan hamnar på). Skriv in värde för önskad höjd.

Observera: Lampor som står på bord eller golv har inga inställningar för Höjd (vissa undantag finns och gäller då Lamphöjd). När inställningar för höjd saknas är fälten Takhöjd och Lamphöjd i dialogrutan gråade.

Färg

I fältet Färg kan du ändra den färg ljuset ska ha. Om Special väljs i listan kan du antingen fylla i värden för RGB-färg i textfälten vid R, G och B eller klicka på knappen Bläddra. Du kommer då till dialogrutan Val och editering av RGB-färg (se avsnittet Skapa egna RGB-färger).

Belysning

Under Belysning, i den nedrullningsbara listrutan vid Ljusstyrka väljer du hur starkt ljuskällan ska lysa (5-4000 Watt). I nästa nedrullningsbara listruta, Skuggkvalitet väljer du om 3D-bilden ska ha skuggor och i sådana fall hur skarpa dessa ska vara.

Längst ned i dialogen finns knappen Återgå till standardvärden. Genom att klicka på den kan du, i vilket skede du än befinner dig, återställa dialogen till dess ursprungliga värden.

I dialogen Inställningar ljuskälla, välj slutligen Utsträckning (d v s vilka komponenter som ska förändras).  När du är nöjd med dina inställningar klickar du OK eller Verkställ.