Välj och placera

Samtliga objekt som kan hämtas från en av komponentflikarna i den vänstra delen av programfönstret och placeras på ritytan kallas i InstantPlanner för 'komponenter'. Om muspekaren placeras över en komponent, visas en hjälptext med kortfattade fakta om komponenten.

Placera en komponent på ritytan

För att placera en komponent på ritytan, gör så här:

1. Välj en komponent från någon av komponentflikarna genom att sätta muspekaren på den och klicka.
  2. Släpp musknappen.
  3. Flytta muspekaren med vidhängande komponent till önskat ställe på ritytan.
  4. Klicka där du vill placera komponenten. Den fastnar och får färg. Du får alltid upp en likadan komponent vid muspekaren automatiskt när du placerat den första i InstantPlanner . Du kan klicka fast ett obegränsat antal av samma komponent på ritytan utan att hämta en ny på någon av komponentflikarna. Ett klick för varje komponent räcker.
  5. Om du inte vill placera ut flera komponenter av samma sort för du ut muspekaren utanför ritytan, alternativt trycker på Esc på tangentbordet. Muspekaren tappar då den aktuella komponenten. Detta tillvägagångssätt kallas i InstantPlanner "Välj och placera".

Observera: Om du vill bli av med en komponent på muspekaren (som du ännu inte klickat fast på ritytan), för ut muspekaren utanför ritytan eller tryck på Esc.

Exempel:

Du vill placera ut en arbetsplats och en stol på ritytan.

För att placera bordet, gör så här:

1. Klicka på komponentfliken Inredning.
  2. Välj fliken Kontorsbord och stolar.
  3. Välj komponenten Arbetsstation, rundat hörn genom att klicka på den. Släpp musknappen.
  4. Dra komponenten till ritytan utan att hålla nere musknappen.
  5. Klicka fast komponenten på ritytan där du vill ha den.
  6. Du vill bara ha en arbetsstation. För därför ut muspekaren från ritytan för att släppa den nya, likadana komponent som du fått. Du kan även trycka på Esc för att släppa komponenten.

För att placera ut stolen, gör så här:

1. Hämta komponenten Arbetsstol på samma flik genom att klicka på den. Släpp musknappen.
  2. Dra barstolen till ritytan med hjälp av musen utan att hålla musknappen nedtryckt.
  3. När stolen närmar sig arbetsstationen kommer den att snappa längs med den. Klicka fast stolen där du vill ha den.
  4. Du vill bara ha en stol. För därför ut muspekaren från ritytan för att släppa den nya, likadana komponent som du fått. Du kan även trycka på Esc för att släppa komponenten.

Flytta komponenter på ritytan

En komponent som placerats på ritytan kan enkelt flyttas med hjälp av den så kallade dra och släpp-principen.

Gör så här:

1. Placera muspekaren på den komponent du vill flytta. Om komponenten är snappad mot ett annat objekt, frikoppla den först.
  2. Klicka och håll musknappen nedtryckt samtidigt som du drar komponenten till önskat läge på ritytan.
  3. Placera komponenten i önskat läge genom att släppa musknappen.

Du kan också flytta komponenter eller flera grupperade komponenter med hjälp av piltangenterna.

Gör så här:

1. Se till att gruppen eller komponenten är aktiverad.
  2. Använd de fyra piltangenterna för att flytta gruppen eller komponenten.

Ta bort en komponent från ritytan

Du tar enkelt bort en placerad komponent från ritytan, gör på ett av följande sätt:

Observera:

• En sidovy kan inte raderas genom att aktivera den och välja Radera. För mer information, klicka här.
  • När du klickar på en komponentflik får du med dig den komponent som visas på fliken. Till exempel fönstret från fliken Huskomponenter eller kameran från fliken Verktyg.