Linjer

Under rubriken Linjer finns fyra komponenter: Linje, Flera linjer i följd, Dubbellinje och Flera dubbellinjer i följd.

Om en linje förses med en höjd i dialogen för Grundinställningar, syns den i 3D.

Linjerna placeras som InstantPlanners övriga komponenter och kan töjas och roteras. Det går också att byta färg på linjerna, såväl i planvy som i 3D.

Linje

Om du ska placera ut en linje med ett exakt mått är det enklast att arbeta från tangentbordet och ange måtten i den inmatningsruta som visas efter att du valt komponenten och klickat en gång på ritytan.

Gör så här:

1. Hämta komponenten Linje och klicka fast den på ritytan.
  2. Ange önskad längd på komponenten i inmatningsrutans textfält Längd.
  3. Ange eventuella andra värden i inmatningsrutan.
  4. För muspekaren i önskad riktning för att få önskad vinkel och klicka.

Du kan också arbeta med Linje utan att använda inmatningsrutan.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och klicka fast den på ritytan.
  2. Dra ut linjen till önskad längd och i önskad riktning.
  3. Klicka.

Flera linjer i följd

Flera linjer i följd fungerar likadant som Linje men med hjälp av piltangenterna kan du rita så många linjer du vill i direkt följd.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och placera den på ritytan. Härifrån arbetar du enklast från tangentbordet.
  2. Ange önskad längd på komponenten i inmatningsrutans textfält Längd.
  3. Välj riktning på linjen med någon av piltangenterna.
  4. Inmatningsrutan visas fortfarande. Skriv direkt in nästa mått.
  5. Välj riktning med någon av piltangenterna.
  6. Repetera dessa steg i önskad omfattning.

Du kan också arbeta med Flera linjer i följd utan att använda inmatningsrutan.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och klicka fast den på ritytan.
  2. Dra ut linjen till önskad längd och i önskad riktning.
  3. Klicka igen. En ny linje visas vid muspekaren. Linjen hänger samman med den föregående linjen du dragit ut.
  4. Dra ut den nya linjen till önskad längd och i önskad riktning.
  5. Klicka fast linjen. En ny linje visas vid muspekaren.
  6. Repetera dessa steg i önskad omfattning.

Dubbellinje

Dubbellinje fungerar som Linje men du drar direkt två parallella linjer. Tänk på inner- och yttermått när du arbetar med Dubbellinje. I dubbellinjens inmatningsruta finns ett textfält (Tjocklek) där du bestämmer avståndet mellan de parallella linjerna (se Figur 1).

Gör så här för att använda Dubbellinje:

1. Hämta komponenten och placera den på ritytan. Härifrån arbetar du enklast från tangentbordet.
  2. Ange önskad längd på komponenten i inmatningsrutans textfält Längd.
  3. Ange eventuella andra värden i inmatningsrutan.
  4. Välj riktning på linjen med någon av piltangenterna.
  5. En ny inmatningsruta visas. Ange vilken sida den dubblerande linjen ska placeras på. Du förflyttar dig i inmatningsrutan med hjälp av Tab-tangenten och anger H för höger och V för vänster.
  6. Bekräfta dina val genom att trycka Enter.

Figur 1

Du kan också arbeta med Dubbellinje utan att använda inmatningsrutan.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och klicka fast den på ritytan.
  2. Dra ut linjen till önskad längd och i önskad riktning. Klicka fast.
  3. Välj dubbleringssida genom att dra muspekaren över linjen, klicka på den sida du vill dubblera.
  4. Klicka med musen för att bekräfta dina val.

Flera dubbellinjer i följd

Med komponenten Flera dubbellinjer i följd kan du rita så många dubbla linjer du vill i direkt följd genom att använda piltangenterna.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och klicka fast den på ritytan. Härifrån arbetar du enklast från tangentbordet.
  2. Ange önskad längd på komponenten i inmatningsrutans textfält Längd.
  3. Välj riktning på linjen med någon av piltangenterna.
  4. Inmatningsrutan visas fortfarande. Ange vilken sida den dubblerande linjen ska placeras på. Du förflyttar dig i inmatningsrutan med hjälp av Tab-tangenten och anger H för höger och V för vänster.
  5. Bekräfta dina val genom att trycka Enter.
  6. Inmatningsrutan visas fortfarande. Ange önskad längd på komponenten i inmatningsrutans textfält Längd.
  7. Välj riktning med någon av piltangenterna.
  8. Repetera dessa steg i önskad omfattning.

Du kan också arbeta med Flera dubbellinjer i följd utan att använda inmatningsrutan.

Gör så här:

1. Hämta komponenten och klicka fast den på ritytan.
  2. Dra ut linjen till önskad längd och i önskad riktning.
  3. Bekräfta med att klicka.
  4. Välj dubbleringssida genom att dra muspekaren över linjen, klicka på den sida du vill dubblera.
  5. Klicka igen. En ny linje (ihopkopplad med den förra) visas vid muspekaren.
  6. Dra ut linjen i önskad riktning tills den har rätt längd.
  7. Klicka fast linjen. Nu visas ytterligare en ny linje vid muspekaren.
  8. Repetera dessa steg i önskad omfattning.

Observera: Du behöver bara välja sida för den dubblerande linjen en gång.