Placera fönster

Under rubriken Fönster finns två olika komponenter: Rakt fönster och Böjt fönster.

Om ett fönster förses med en höjd i dialogen för Grundinställningar, syns den i 3D. Fönster placeras på samma sätt som streckritningskomponenter och kan töjas och roteras. Det går också att byta färg på fönster, såväl i planvy som i 3D.

Rakt fönster

När du ska placera ut ett Rakt fönster på en vägg på en ritning är det enklast att först sätta ut referenspunkter för att fästa fönstren mot. Fönstret kan även placeras på fri hand.

Gör så här för att placera ett fönster mellan två placerade referenspunkter:

1. Hämta fönstret och för ut det på ritytan.

2. För muspekaren mot den referenspunkt det ska fästa mot. Fönstret snappar mot referenspunkten.

3. Klicka fast fönstret. En inmatningsruta visas.

4. Dra ut fönstret på längden, utan att hålla någon musknapp nedtryckt, till nästa referenspunkt. Fönstret snappar mot referenspunkten och hjälptexten Ände visas. Klicka fast det.

5. Nu måste du bestämma fönstrets Djup och Orientering (vilken sida som ska vara insida respektive utsida). Det gör du genom att dra muspekaren tvärs igenom väggen (Figur 1). Djupet ska vara detsamma som väggens tjocklek. Djupmåttet förändras när du för muspekaren över väggen. När muspekaren förs över väggen visas också en pil som anger fönstrets insida. När inmatningsrutan visar samma mått som väggen och pilen den orientering du vill ha på fönstret, klicka.

Du kan också arbeta med en referenspunkt och inmatningsrutan.

Gör så här:

1. Hämta fönstret och för ut det på ritytan.

2. För muspekaren mot den referenspunkt det ska fästa mot. Fönstret snappar mot referenspunkten.

3. Klicka fast fönstret. En inmatningsruta visas.

4. Skriv in fönstrets längd i inmatningsrutans textfält Längd.

5. Klicka fast fönstret.

6. Ange fönstrets djup i inmatningsrutans textfält Djup (fönstret ska vara lika djupt som väggen är tjock).

7. Bestäm Orientering och Insida först genom att använda Tab-tangenten och trycka V för vänster, H för höger (Orientering) respektive J för ja och N för nej (Insidan först)

8. Bekräfta valen genom att klicka eller trycka Enter.

Böjt fönster

Placering av Böjt fönster liknar placering av Rakt fönster men det böjda fönstret kan bara sättas på en välvd vägg (streckritningens bågar). När du ska placera ut ett Böjt fönster är det enklast att först sätta ut referenspunkter för att fästa fönstren mot. Fönstret kan dock även placeras på fri hand.

Gör så här för att placera ett fönster mellan två referenspunkter:

1. Hämta fönstret och för ut det på ritytan.

2. För muspekaren mot den referenspunkt det ska fästa mot. Fönstret snappar mot referenspunkten.

3. Klicka fast fönstret. En inmatningsruta visas.

4. Dra ut fönstret på längden utmed bågen, utan att hålla någon musknapp nedtryckt, till nästa referenspunkt. Fönstret snappar mot referenspunkten. Klicka fast det.

5. Nu måste du bestämma fönstrets Djup och Orientering (vilken sida som ska vara insida respektive utsida). Det gör du genom att dra muspekaren tvärs igenom (över) väggen (se Figur 2). Djupet ska vara detsamma som väggens tjocklek. Djupmåttet förändras när du för muspekaren över väggen. När muspekaren förs över väggen visas också en pil som anger glasrutans placering, det vill säga längs med inner- eller yttervägg. När inmatningsrutan visar samma mått som väggen och pilen den orientering du vill ha på fönstret, klicka.

Observera:

• Fönster kan förändras och modifieras efter att de har placerats ut genom att du högerklickar på dem och väljer Inställningar.

• Kontrollera att ditt fönster sitter korrekt i väggen efter att du har placerat det. Zooma gärna in med Zoomrektangeln för att se att fönstrets djup överensstämmer med väggens tjocklek och att fönstret fyller ut avståndet mellan yttervägg och innervägg (Figur 2). På bilden börjar fönstret vid den första lodräta linjen från vänster och sträcker sig åt höger.